En yüksek hava ve deniz su sıcaklığı ölçümlerinin yapıldığı 2024 senesi, insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Aşırı hava olayları ve orman yangınları, yüksek Kuzey enlemlerde bile endişe verici bir oranda hızlanmakta. Canlıları kasıp kavuran, soylarını kurutan, meyvelerin tozlaşamadığı, suların özgürce akamadığı, mercanların ağardığı, denizlerin kabardığı bu dönemin adına “Antroposen” diyoruz. Antroposen ifadesi bir yandan jeolojik bir fail olarak insanı işaret ederken, diğer yandan krizin aşılması yönünde insanlığın omuzlarına büyük bir yük yüklemekte. Yer bilimlerinden doğa bilimlerine, mühendislik bilimlerinden sağlık bilimlerine kadar tüm disiplinler, insan kaynaklı ani iklim değişikliği ve bunun insan ve insan olmayan varlıklar üzerindeki etkisi hakkında nitelikli veriler ve tahmin modelleri üretiyor.
Peki, yeryüzündeki deneyimimize ilişkin en derin bilgiye sahip arkeolojinin Antroposen’de üstleneceği rol ne olabilir? Acaba arkeoloji, insanlığın karşılaştığı bu en büyük ve acil krize ilişkin içgörüler ve çözümler sunabilir mi? Bu konuşmamda, arkeolojinin Antroposen krizden çıkış yolları bulma yolunda öncü disiplinlerden biri olduğunu savunacağım. Arkeolojinin bu alandaki avantajı, onun insan eylemlerinin derin tarihine nüfuz etme yeteneğinden kaynaklanmakta. İkinci olarak sahip olduğu geniş konu ve yöntem yelpazesi sayesinde arkeoloji, disiplinlerötesi araştırma pratiğine olanak tanıyan güçlü bir geleneği bünyesinde taşımaktadır. Türkiye’de yapılan bazı saha çalışmalarına ve Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu ANTROG’un deneyimlerine dayanarak, arkeologların iklim değişikliğiyle mücadele ve biyoçeşitliliğin korunması bağlamında iklim eylemine sunabileceği katkılara göz atacağız. Disiplin, bu metodolojileri sahaya entegre ederek, kültürel ve ekolojik mirası dolanık bir sosyo-ekolojik süreklilik olarak yeniden çerçeveleyebilir ve nihai bir hedef olarak hem kültürel belleği hem de tehlike altındaki habitatları koruyabilir.
* Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları ücretsizdir.
* Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları'nın süresi 1 saattir.
* Kontenjan sınırlıdır.
Kayıt ve Katılım Süreci*
1) www.kulturbilinci.org adresinden konuşmaya kayıt olun.
2) Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları başlangıcına bir saat kala tarafınıza gönderilecek davet linkine tıklayıp, katılım formunu doldurun.
3) Artık Pazartesi Konuşmaları'nın başlangıç saatini bekleyebilirsiniz.
* Davet linki, Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları kaydında kullandığınız mail adresine gelecektir.
* Program masaüstü, dizüstü ve tablet bilgisayarlarda çalışmaktadır.
* Her türlü sorunuz için 0212 3472425 numaralı telefondan ve kultur@kulturbilinci.org mail adresinden destek alabilirsiniz.
KBGV tarafından “online ve yüz yüze” düzenlenen Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları'nda kullanılan sabit veya hareketli görüntülere, ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere ve diğer her türlü bilgi-belgeye etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından Kültür Bilinci Pazartesi Konuşmaları'nın eğitim amaçları dışında kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil eder.